Világbajnokság 2023

2023. nov. 10. | Hírek, Világbajnokság

Egyöntetű egyetértés van abban, hogy a 2023-as világbajnokság egy fantasztikus esemény volt, kiváló helyen, jól szervezett, vendégszerető, segítőkész és barátságos önkéntesek támogatásával. Azonban sajnos van egy sajnálatos szempont is, amelyről beszélni kell. A világbajnokságon a sport- és tenyészlovak körében véletlenszerű doppingvizsgálatokat végeztek a FEI Equine Anti-Dopping szabályai szerint. A FEI által jóváhagyott Laboratoire des Courses Hippiques laboratórium, amely az összegyűjtött mintákat tesztelte, a Triamcinolone Acetonide, egy kortikoszteroid káros analitikai leletről számolt be a Felix från Änghaga-tól a T1 előzetes 2023. augusztus 11-i vérmintában.
Mivel ez az első szabálysértés, és a kedvezőtlen elemzési eredmény egyetlen ellenőrzött gyógyszeres anyagra vonatkozik, a lovas, Vignir Jónasson úgy döntött, hogy az ügyet az „Adminisztratív eljárás” előírásai szerint kezeli (EAD szabályok 8.3.1. cikke). A FEI szabályai szerint ez a ló/lovas kombináció kizárását jelenti a világbajnokságról, beleértve a pontok és díjak elvesztését. Az új eredménylistákat a hét végén teszik közzé.

Jónasson úr teljes mértékben együttműködő volt az eljárás során. Hiteles magyarázatot adott a FEIF-nek arra vonatkozóan, hogy miért használták az ellenőrzött gyógyszert.

A közölt információk alapján a FEIF arra a következtetésre jutott, hogy a gyógyszert megfelelően alkalmazták, de nem kapott elegendő időt a teljes metabolizmusra a világbajnokság előtt.
Nincs felfüggesztési idő sem Jónasson úrra, sem lovára. Ez az Ellenőrzött Anyagok szabályának megsértése nem számít bele a jövőbeni szabálysértésekbe, az EAD szabályok 10.9. cikkében leírtak szerint.

error: Content is protected !!