Izlandi ló / WorldFengur

WorldFengur

Izlandi ló. Fotó: Kristín Halldórsdottir

Fotó: Kristín Halldórsdottir

WorldFengur adatbázis

A WorldFengur az izlandi lófajta hivatalos FEIF nyilvántartása.

2000-ben az izlandi kormány fejlesztette ki a FEIF-el együttműködve. Ezt a kiterjedt és átfogó adatbázist kezdettől fogva úgy fejlesztették ki, hogy elengedhetetlen eszközévé váljon az izlandiló tenyésztői számára, és kulcsfontosságú tényező legyen a nemzetközileg kitűzött tenyésztési cél elérésében. Az adatbázis tartalmazza az egyes lovak egyedi azonosítását, a származási adatait, a tenyésztőkre, tulajdonosokra vonatkozó információkat, az utódok nyilvántartását, fényképeket, a tenyésztési értékelések eredményeit és a BLUP módszerrel végzett nemzetközi genetikai értékelést. Az adatbázis gerince az egyes lovak egyedi azonosító száma (FEIF ID-száma).

World Fengur projekt

Célkitűzései

  • az izlandi lovak teljes populációja egyetlen adatbázisban legyen regisztrálva
  • a BLUP (Best Linear Unbiased Prediction) tenyészérték-pontszámok kiszámítása a világ összes izlandi lovának.
  • a FEIF tagországainak a napi adminisztrációhoz szükséges közös online naplót biztosít

Törzskönyvként információt nyújt a FEIF tagsággal rendelkező országaiban található izlandi lovakról, valamint a világ más részein született lovakról is. A 22 tagországban több mint 100 kinevezett regisztrátor felel a lovak World Fengur-bejegyzéséért. Az összes FEIF tagország minden tagjának ingyenes hozzáférése van a World Fengurhoz.

Jelenleg a World Fengur-ban regisztrált lovak száma meghaladja az 512 000 lovat mely magában foglalja az Izland és a tagországok állományát is.

Izlandi ló. Fotó: Kristín Halldórsdottir

Fotó: Kristín Halldórsdottir

A lovak regisztrálása az adatbázisban

Az egyes izlandi lovakra vonatkozó adatok regisztrálásának folyamata komoly elvárásokat támaszt mindenkivel szemben.

Az adatbázis kitöltése a szükséges információkkal már a kezdetektől hatalmas munka volt, mivel az újszülött ló World Fengur-ban való regisztrációjának előfeltétele azt jelentette, hogy először regisztrálni kellett apjukat és anyjukat, és hogy regisztrálhassák őket, először szüleiket is regisztrálni kellett, és így tovább. A regisztráció napjainkban is ennek megfelelően zajlik.

error: Content is protected !!