Egyesületünk története

Az első figyelemre méltó kezdeményezésünk – megalakulásunk évében, 2009-ben a Lovak és Emberek elnevezést kapta. A rendezvény a tatai lovas hagyományokra hívta fel a figyelmet, és azok újjáélesztését tűzte ki céljául, hiszen Tata meghatározó része volt a történelmi lovaséletnek, illetve a lovasélet a történelmi Tatának.

Gyönyörű fogatok és szépen felöltözött lovasok csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. A nem várt óriási érdeklődés megerősítette az egyesület számára, hogy érdemes minden évben hasonló programot szervezni.

A rendezvényünk pár év elteltével kinőtte magát városi programmá, így született meg a hagyományt teremtő Szent György nap, mely április 24-hez, a lábas jószág legelőre kihajtásához kapcsolódik. Ezeken a lovas napokon számos lovas hagyományőr, huszár, dámalovas, szabadidomító és még sokan mások mutatkoztak be az ország több részéről.

Mindeközben egyre jobban nyitottunk a jövő generációja, a gyerekek, főként az óvodások felé, hisz az ő feladatuk lesz ezeket a csodás hagyományokat tovább éltetni.

Ennek apropóján született meg a gondolat a vezetőség egyik tagja Múth János fejében, hogy a lábas jószág legelőről behajtásának időpontjára, Szent Mihály napjára (szeptember 29.) szervezzünk Lóvoda napot. Ehhez a fantasztikus kezdeményezéshez csatlakozott Tata önkormányzata és összes óvodája. Minden évben közel 800 gyermek „fertőződik meg” a lovak iránt érzett szeretettel, ezáltal hozza közelebb a lovakat a felnövekvő generációkhoz.

Egyesületünk idővel átvette a Tata Város Nagydíját is magában foglaló díjugrató verseny rendezését, így a városi rendezvények a közösségünk által újabb 3 nagyszabású programmal bővültek.

2019-ben egy újabb mérföldkőhöz érkezett az egyesületünk. Az akkor 10 éves fennállását ünneplő non-profit szervezet egyhangúlag úgy döntött az éves közgyűlésén, hogy a Magyarországon még nem jegyzett izlandi lófajtával kibővíti alapszabályát és tevékenységét. Ezt megelőzően már folytak tárgyalások a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetséggel (FEIF), hogy az átalakult egyesület teljes jogú tagjává válhasson a világszövetségnek. A FEIF minden előírását maradéktalanul tudtuk teljesíteni, így 2020.január 30-án Izlandon a FEIF konferenciáján bizalmat szavaztak nekünk, és teljes jogú taggá választották egyesületünk által Magyarországot.

Ettől a ponttól kezdődően már nem csak Tatát, hanem az egész országot képviseli szervezetünk, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület. Ez a feladat egyben gyönyörű, óriási kihívás és hatalmas felelősség, amely meghatározza a lovas életünket a jövőben.