Tenyésztés / FEIF és tenyésztés

FEIF és tenyésztés

Tenyésztés

Általánosságban véve a FEIF Tenyésztési Szabályzata, az izlandi ló fajtájának megőrzését és fejlesztését célozza meg. A tenyésztésben szereplő méneknek és kancáknak mentesnek kell lenniük a genetikai hibáktól, az egyedeket a FEIF szabályainak megfelelően kell azonosítani és nyilvántartásba venni nemzeti szinten, és a WorldFengur adatbázisba. A tenyészlovakat a FEIF – Izlandi Tenyészló Értékelési Rendszerének eredményei alapján rangsorolják.

A tenyésztésben a FEIF-nek egyértelmű céljai vannak:

  • a FEIF tenyésztési normáinak meghatározása az izlandi lófajtára nézve,
  • a FEIF tenyészértékelési rendszerének meghatározása az egyes egyedekre nézve,
  • a FEIF tenyészszemléire – kiállításaira vonatkozó szabályok létrehozása
  • döntéshozatal a törzskönyvbe való bejegyzés, és az egyedi lóazonosítás alapszabályairól,
  • országos méneskönyvek vezetésének támogatása a FEIF tagállamaiban,
  • az izlandi lófajta genetikai értékének (BLUP alapján) biztosítása.

Tenyésztés és

világbajnokság

Kétévente (páratlan években) világbajnokságot rendeznek a tagországok egyikében. A tenyészszemle-kiállítás keretében a FEIF azon tagországainak legjobb lovait mutatják be, akik részt kívánnak venni az eseményen.

Minden ország korcsoportonként legfeljebb 2 lovat nevezhet, a ló csak azt az országot képviselheti, amelyben született.

A méneket és kancákat külön osztályokban mutatják be, korosztályuk szerint: 5 éves, 6 éves, valamint 7 éves vagy annál idősebb. Az értékelések bekerülnek a WorldFengur adatbázisba is.

Nemzetközi

tenyésztési bírák

A FEIF képezi és ellenőrzi a nemzetközi tenyésztési bírákat, a lehető legnagyobb következetességet biztosítva ezzel nemzetközi szinten.

Minden tenyészszemlén-kiállításon az értékelésre felállított izlandi lovat, a FEIF által minősített – a világon mindössze 30 – tenyésztési bírái közül választott 3 bírának kell megítélnie.

A bírák olyan, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztési bírák, akiket a FEIF valamely tagországa jóváhagyott, és sikeresen teljesítették a FEIF nemzetközi tenyésztési bírákra vonatkozó minősítő vizsgát. A FEIF Nemzetközi Tenyésztési Bírája bizonyítvány odaítélésének kizárólagos joga a FEIF-et illeti meg.

További információkért látogasd meg a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség hivatalos honlapját:
www.feif.org

error: Content is protected !!