Tenyésztési Kiállítás Tájékoztató

2021. máj. 18. | Hírek, Tenyésztés

A Tenyészbírói tábla munkája

Egyeztetések zajlottak arról, hogy hol végezzék munkájukat a tenyésztési bírák a kiállítások alkalmával. Korábbi években az eljárás az volt, hogy a lovak alkati bírálata kihirdetésre került amint a bírák egyetértésre jutottak. Ehhez elengedhetetlen, hogy zavartalanul tudjanak egyeztetni, amíg döntés nem születik. Elegendő helyre is szükségük van ahhoz, hogy a helye döntésen alapuló bírálatot az egyes lovakról akadályok nélkül állapítsák meg. Ez azt jelenti, hogy a lovak tulajdonosai, lovasai és az asszisztenseik megfelelő távolságban maradjanak a ló bírálása folyamán. A kiállítás szervezői gondoskodjanak arról, hogy egyértelmű jelölés mutassa az asszisztensek és az érdeklődők számára, hogy hova tilos a belépés.

Kiemelt fontosságú, hogy a kiállítás helyszínén jó minőségű, szilárd és szintben lévő padló legyen illetve hogy a ringmester megfelelő tapasztalattal rendelkezzen, mivel az új szabályozás nagyobb hangsúlyt fektet az alkati bírálaton elért eredményekre.

Fontos, hogy minden résztvevő tartsa szem előtt, hogy a nyak, mar és vállak(?), hát és far és az arányok  pontozása előzetes, és változtathatók a jellemvonások lovas alatti funkciójának tükrében. Ez olyan lóra vonatkozik, melyeket mind alkati, mind lovaglási szempontból vizsgálnak, és függetlenül attól, hogy a bírák benyilazták-e az alkati bírálat eredményét. Ne felejtsük el, hogy a nyakra, marra, a vállakra és az arányokra 9.0 a legmagasabb adható pont.

Általános szabályok a orrszíj feszességére vonatkozóan

Az orrszíj nem lehet túl szoros. A távolság a minimum 1,5 cm legyen a Hannoveri/anatómiai orrszíj esetén és legalább 1 cm legyen Angol/kombinált orrszíj és a ló orra között (orrhát). Az orrszíj feszességének ellenőrzése a felszerelés ellenőrzésekor történik erre a célra kialakított speciális mérőeszközzel történik (Noseband Taper Gauge). Ha az orrszíj túl feszes, kizárást von maga után mind az elődöntőből, mind pedig a döntőből. Pace rendezvényeken a páros kizárásra kerül a körből.

A lovasok nem lazíthatják meg az orrszíjat a felszerelés ellenőrzés előtt. Sajnos, mivel a tenyésztési kiállítások alkalmával nincsenek versenyszámok, nincsenek elődöntők vagy döntők a következmények nem foganatosíthatók.  Ha az orrszíj túl feszes a tenyésztési kiállítás alkalmával, a szabályzat B11.1.6-os pont szerinti következményeket vonja maga után (Szabálytalan patkolás vagy felszerelés). Mivel ez közvetlenül nem befolyásolja a felmérést vagy a ló teljesítményét, a szabály bevezetésének első évében az első szabálysértés esetén a lovas ugyan figyelmeztetésben részesül, de a felmérés érvényes marad. A szabály második megszegése esetén a lovas nyilvános megrovásban részesül és a felmérés eredménye érvénytelen a szabályozásnak megfelelően.

Odadobott szár tölt-ben

Számos egyeztetés zajlott arról, hogy látható legyen az odadobott szár, mellyel 9,0-nél magasabb pontszám érhető el. Több szempontból is félreértések születtek ebben a témában és szükséges az alábbiak tisztázása:

·        Ahhoz, hogy 9,0 vagy magasabb pontszám legyen adható, a ló az új irányelveknek megfelelően legyen önhordó és jó egyensúlyban legyen. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a ló egyensúlyát nem a lovas kezén/száron van, és a ló mozgását nem a lovas keze befolyásolja.

·        Emiatt a lovas 3 másodpercre oda kell dobja a szárat ahhoz, hogy a legmagasabb pontszámot elérje (9,0 vagy több). Hogy mi történik ez alatt a 3 másodperc alatt, értékes információt ad a ló egyensúlyáról és test funkcióiról.

·        Ha a ló jó egyensúlyban van és önhordó, ez nem változik a szár odadobását követő néhány másodpercben. A ló hordása, a fejet, nyakat és a hátat illetően ugyanolyan marad, mint mielőtt a lovas odadobta a szárat. Ez azt jelenti, hogy a ló képes megőrizni az elvárt minőséget a szár odadobása után néhány másodpercig és ezzel 9,0 vagy magasabb pontot kap.

·        Nem kötelező, hogy a ló 3 másodpercnél tovább haladjon odadobott száron

·        Ahhoz, hogy 9 vagy annál magasabb pontot érjen el töltben, nem segít ha hosszú ideig halad odadobott száron jó egyensúlyban és test mozgással alacsonyabb pontszám mellett

·        A szár odadobása majd annak felvétele további fontos információt tartalmaz a ló lovagolhatásáról

·        A szár odadobása a 100 m-es szakaszon, a pálya közepénél történjen, hogy minden bíró tisztán láthassa

További változtatások, melyek 2020-ban kerültek bevezetése

Ahhoz, hogy 9 vagy annál magasabb pontszámot érjen el a páros, a lassú tölt bemutatása lépés-tölt átmenettel kell hogy történjen. Az átmenet maga nem kerül pontozásra, de információt ad a ló hordási képességéről lassú töltből lépésbe, többet mint a a gyors tempóról lassú töltre történő lassítás.

Ahhoz, hogy 9 vagy magasabb pontot kapjon ügetésre, a ló minden sebesség fokozatot mutasson be.

Fontos a lovasokat emlékeztetni, hogy csak a négy éves lovaknak kell 75 métert vágtáznia és pace-ben haladni ahhoz, hogy teljes pontszámot kapjon.

Forrás: www.feif.org

error: Content is protected !!