Tájékoztatás a lovas súlyáról

2020. okt. 7. | Hírek

Az izlandi ló tenyésztése évszázadokra nyúlik vissza mind agrár, mind lovaglási célból. A viszonylag alacsony mar ellenére, mely kisebb testsúlyt is eredményez a többi lófajtával szemben, az Izlandi lovat hátaslónak és igás lónak használják századok óta, hiszen erős, rugalmas és ellenálló fajta.

Nemrégiben a Német Állatjóléti és Állatorvosi Egyesület frissítette álláspontját a lovasok test súlyát illetően. Mivel nem adható egyszerű válasz arra, hogy a ló mekkora súlyt hordozhat, a Német Állatjóléti és Állatorvosi Egyesület több szempontból próbálja megvizsgálni ezt a kérdést és igyekszik indokolható választ adni a lótulajdonosoknak, hogy miként járjanak el ezzel kapcsolatosan. A legfrissebb tanulmányok alapján, a mar magassága nem az egyetlen meghatározó kritérium a ló lovas testtömeg hordási képességében. Egy olyan részletesebb vizsgálat tudja meghatározni a ló súllyal való terhelhetőségét, mely kitér például az ágyék szélességére és a szár körfogatára. Német kutatások bebizonyították, hogy az Izlandi ló általános súlyhordozási indexe magasabb lehet, mint azon fajtáké melyek a legközelebb állnak ehhez a fajtához. Ez további tanulmányozásokat igényel.

A FEIF Izlandi ló tenyésztési tevékenysége továbbra is nagy hangsúlyt fektet az erős, széles és megfelelő izomzattal rendelkező hátra, erős és széle ágyékkal, robosztus lábakkal, megfelelően kifejlett ízületekkel és csontokkal.

Forrás: www.feif.org

error: Content is protected !!