Nyílt levél a PMSG termékenységi hormon használatáról, importálásáról és gyártásáról

2022. jún. 5. | Hírek

A FEIF álláspontot foglalt a vemhes kancák (‘vérkancák’) vérének a PMSG gyártásában történő használatáról. Bizonyos országokból túlkapásokat jelentettek, miszerint túl sok vért vettek, vagy csikó vetélést idéztek elő, hogy a kanca mihamarabb vemhes legyen.

A FEIF előterjesztése alapján az Európai Lovas Hálózat (European Horse Network – EHN) arról döntött, hogy tudományos szempontból hoz döntést ez ügyben, az Európai Lovas Állatgyógyások Szövetsége (FEEVA) jelentése alapján, miszerint le kell állítani mind az importot, mind a PMSG és egyéb kapcsolódó termékek európai gyártását ha a lovakra vonatkozó vérvételi előírások nem felelnek meg az állatjóléti szabályoknak. (A FEEVA állásfoglalása ezen a linken olvasható)

Az Európai Bizottság válasza nyomán, miszerint nem kívánják teljesíteni az Európai Parlament azon felhívását, hogy tiltsák be a PMSG import és hazai előállítását, 20 állatvédő egyesület nyílt levelet tett közzé, amelyet eljuttatott az Európai Bizottsághoz. A jóléti szervezetek arra kérték az Európai Bizottságot, hogy legalább ismerje el és közölje, hogy a hormon hazai előállítása sérti az uniós jogszabályokat, és építsen a jövőbeni lehetőségekre a termelés, a behozatal és a felhasználás betiltására azáltal, hogy az állatjólétet beépíti a helyes gyártási gyakorlatba, amelyeket az exportőröknek be kell tartaniuk.

A FEIF elítéli a vérfarmokban a kancákkal folytatott gyakorlatokat és rossz bánásmódot, és támogatja a nyílt levelet aláíró állatvédő egyesületek megközelítését.

 

 

Nyílt levél

error: Content is protected !!