Nyílt levél a 2023-as izlandi lovak világbajnoksága alkalmából

2023. aug. 14. | Hírek

Dr. Prof. emer. Ewald Isenbügel, FEIF Alapítója és tiszteletbeli elnöke.

1968 óta az izlandi lovas közösség Európa- és Világbajnokság keretében ünnepel az izlandi Landsmót mellett. Idén Hollandia ad otthont a világbajnokságnak melyért őszinte köszönettel tartozunk a rendezvény szervezőinek.

Amikor az 1950-es években az első izlandi lovak megérkeztek az európai kontinensre, ki gondolta volna előre az izlandi lófajta világméretű fejlődését – ezáltal úttörő szerepet tölt be a csoportos lótartás, a szabadidős lovaglás és az új, izgalmas jármódok népszerűsítésében?

A FEIF alapító országainak köszönhetően az izlandi ló világszintű sikere a lovaglás, a versenyzés és a tenyésztés reneszánszát eredményezte az izlandi ló szülőföldjén. Ezenkívül a lovak exportja és az otthonát jelentő szigetére érkező, izlandi lószerető látogatók folyamatosan növekvő száma miatt a ló fontos gazdasági tényezővé vált Izlandon.

Ezt a sikertörténetet már egy ideje beárnyékolja az izlandi vérkancafarmokon a vemhes kancák kegyetlen kizsákmányolásának sötét felhője.

Az állatjólét fontos a FEIF-országoknak, és a sportra, a lótartásra és a tenyésztésre vonatkozó szabályozásban egyértelműen kitérnek rá. Ez képezi a szociális működési engedély alapját is.

Az állatvédelmi törvények figyelmen kívül hagyása a vérkanca üzletágban az izlandi lakosság növekvő felháborodásához vezetett. Az ünneplés és a sportszerűség nemes pillanatai közepette is emlékezzünk a közel 5000 szenvedő kanca és csikója sötét történetére, amely a világbajnokok feje felett is ott lebeg, miközben büszkén lovagolják győzelmi köreiket a közönség heves tapsa közepette.

Közös erővel, nem csupán a vérvétel feltételeinek javítására, hanem egyenes tiltására kell felhívjuk a figyelmet, melyhez határozottan ragaszkodnunk kell. Ne feledjük, hogy ez nem Izland egyedüli felelőssége; Németország a PMSG legnagyobb importőre.

A FEIF, az Izlandi Lovas Világszövetség számára a ló jólétének, az állat iránti tiszteletnek és felelősségnek kell a legfontosabbnak lennie, és soha nem szabad verseny vagy kereskedelmi befolyásnak kitenni. Mint az Izlandi Lószövetségek nemzetközi szövetsége világszerte, a FEIF elítéli a kancákkal végzett vérfarmokban alkalmazott gyakorlatokat és rossz bánásmódot. Támogatjuk a PMSG behozatalának és hazai gyártásának leállítását, és támogatjuk az izlandi hatóságok által az eljárás teljes leállítása érdekében tett lépéseket Izlandon.

error: Content is protected !!