FEIF nyilatkozat – 2024 április

2024. ápr. 16. | Hírek, Tenyésztés

A FEIF elítéli azt a gyakorlatot, hogy a vemhes kancákból pusztán kereskedelmi célokra vért vonnak ki, ami gyakran a kancákkal való rossz bánásmódot eredményezi a vérfarmokon. Támogatjuk a felelős hatóságok és jóléti szervezetek tevékenységét Izlandon és a kontinensen, és továbbra is minden lehetőséget kihasználunk, hogy felszólaljunk a PSMG gyártása és használata ellen. Szeretnénk, ha ez a gyakorlat teljesen megszűnne.

Az izlandi vérkancatenyésztésről szóló közelmúltbeli televíziós műsor nyomán és a megjelent tájékoztatás szerint a vállalkozás folytatható egy 2025 októberéig érvényes engedély alapján,  így az ellentmondásos izlandi iparágról szóló vita folytatódik. Jelenleg körülbelül 5000 kancát tartanak Izlandon mintegy 90 farmon kereskedelmi vértermelés céljából.A PMSG egy termékenységi hormon, amelyet vemhes kancák véréből vonnak ki gyári felhasználásra főleg sertéstenyésztéshez. A hormont a kocák termékenységének fokozására, szinkronizálására használják a születések és a hatékonyság növelése érdekében. A PMSG legnagyobb piaca Németországban van.

2023 márciusában az Animal Welfare Foundation (Állatok Jólléte Alapítvány) panaszt nyújtott  be az EFTA Felügyeleti Hatósághoz (ESA) az Európai Gazdasági Térségben (EGT) hatályos szabályok megsértésével kapcsolatban.

Az EFTA jogsértés eredményeként, a PMSG termékenységi hormon kinyeréséhez való vérvétel 2023 novembere óta állatkísérletnek számít Izlandon.

A 3 R elv (csere, csökkentés, finomítás) alapján az állatkísérleteket lehetőség szerint az élő állatok felhasználását nem igénylő alternatív módszerekkel kell helyettesíteni. A PMSG esetében léteznek ilyen alternatívák.

Annak nyílt elismerése, hogy egy ország megszegte a 2010/63/EU irányelvet, lehetővé teszi aa PMSG-gyártás, -import és -felhasználás uniós szintű betiltását.Ez előfutára lehet a hasonló intézkedéseknek világszerte.

A FEIF 2024-es luxembourgi konferenciáján az elnöki találkozó és a FEIF ismételten hangsúlyozta, hogy a vérkanca üzlet elfogadhatatlan, és erősen befolyásolja a képet az Izlandi lóról, beleértve a működési engedélyünket (SLO) – ahogyan a lósportot látja a nagyközönség. A FEIF és a FEIF tagországai nem avatkozhatnak be az izlandi jogba, de megvan a hangunk, és nem kívánunk hallgatni a kérdésről.

A fair play fogalma, a FEIF szabályozása és az izlandi vérkancák sorsa nem megy együtt. Köszönet minden szakértőnek, egyesületnek, szervezetnek és magánszemélynek, akik erős elkötelezettséget mutatnak, és folytatják a vérkanca-biznisz elleni munkájukat.

error: Content is protected !!