Európai Lovas Hálózat

2021. nov. 18. | Hírek

Hilde Vautmans asszony, az Európai Parlament (EP) képviselője, az EP Horse Group elnöke, valamint az Európai Lóhálózat tagjai üdvözölték Ursula von der Leyen asszonyt éves konferenciájukon.

„Közös a szenvedélyünk a lovak iránt” – hangzott el az elnök bevezető szavaival: „a lovaglás kultúra, tudás és jövőnk része”.

Von der Leyen asszony felsorolta a lóágazat számára fontos lehetőségeket rejtő három területet: a mezőgazdasági politikát és a zöld turizmust, a NextGenerationEU-t és a Green Deal-t. Beszéde után kérdésekre válaszolva von der Leyen asszony azt is elárulta, hogy aktív ő maga és családtagjai is aktív lovasok.

A MEP Horse Group 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy a lóágazat nagyobb figyelmet kapjon az európai politikai napirenden, és Hilde Vautmans asszony pontosan ezt tette idén, amikor az antimikrobiális vita során védte és támogatta a lóipart és a sportot.

Stefan Conter, belga tenyésztő és tréner ragaszkodott ahhoz, hogy Európa vezető szerepet töltsön be a sportban, amelyet a politikusoknak és döntéshozóknak meg kell őrizniük világos és egyszerű szabályok kialakításával, valamint a lovas tevékenységek alacsony adóztatásával.

Az iparág szakértői, Roly Owers a World Horse Welfare-tól, Julius Peters a Ló-állatorvosok képviseletében és Paull Khan a Horseracing hatóságoktól bemutatták, hogyan hatott a lóágazatra a Covid-válság és a Brexit – erősen korlátozta a tenyésztést, a lovak mozgását, a ló- és sportversenyeket, valamint szabadidős tevékenységeket is. A lóágazatot érintő három fő európai jogszabály (szállítás, jólét a gazdaságban és a vágás) felülvizsgálata lehetőséget teremt a meglévő szabályok javítására a legújabb tudományos bizonyítékok bevonásával és a célnak megfelelővé tételével.

A meghívott bizottsági tagok mind egyetértettek abban, hogy a Covid-válság miatt a lakosságnak nagy szüksége van a természetre, és a lovak a legjobb helyzetben lévő állatok eme kapcsolat újra teremtésére és megerősítésére.

Mark Wentein, a European Horse Network elnöke aggodalommal zárta 2022-t: „A legnehezebb év lesz az EU lovas-közösség számára. A Covid-járványnak még nincs vége, ahogy a Brexit-problémáknak sem. Emellett az EU új állat-egészségügyi törvénye (AHL) és a jövőbeli szállítási szabályozás is rengeteg ismeretlen helyzetet fog előidézni. Az EHN feladata, hogy éber maradjon és megvédje a lóágazat érdekeit.”

Az European Horse Network az európai lóágazatban világszinten, európai, nemzeti vagy regionális szinten tevékenykedő érdekelt felek non-profit hálózata. Az EHN-t 2010 elején hozták létre a svéd európai elnökség által szervezett EQUUS 2009 European Horse Conference után. A cél egy platform létrehozása a lóágazattal kapcsolatos kommunikációra és fejlődésének elősegítése a 28 lovas tevékenységhez kapcsolódó területen, európai és nemzetközi szinten(tenyésztés, lóverseny, sport, fogadás, kutatás, rekreáció és turizmus, oktatás, egészségügy és jólét). A FEIF az egyik alapító tag.

error: Content is protected !!