A 2023-as FEIF Konferencia

2023. febr. 8. | Hírek

Fantasztikus rendezvény rengeteg témával és beszélgetési lehetőséggel!

A 2023-as FEIF Konferencia egyik fő témája a „Társadalmi engedély a működéshez (SLO)” volt, ahol Mike Weishaupt, a Zürichi Állatorvosi Egyetem főelőadója a különböző érintkezési pontokról beszélt, amelyeket a találkozó résztvevőivel is megvitatta a FEIF részleggyűlései során.

A prioritási listán kívül, amelyre az izlandi lovak világának összpontosítania kell, kritériumokat kell alkotni, és meg kell értetni a világgal, hogy mit teszünk és mit nem teszünk a jövőben. Általános az egyetértés abban, hogy ideális esetben a múlt empirikus tudása tudományosan igazolható, alátámasztja és megmagyarázza, mit csinálunk az izlandi lovassportban.

A rendezvény második fő témája Calle Gustafsson, a Barátok közt Alapítvány „A szexuális zaklatás elleni küzdelem” című előadása és workshopja volt. A Barátok közt középpontjában az ismeretek bővítése és alkalmazása volt, mint például az iskolai képzés, a tanácsadás, valamint a tudás terjesztése áll – a politika támogatásával, figyelemfelkeltéssel és befolyásolással. A workshop célja a figyelemfelkeltés és a zaklatás minden formájának megakadályozása volt.

A konferencia harmadik átfogó témája a FEIF Stratégia folyamata volt, amely 2022 őszén, a FEIF bizottsági ülésein indult. A Konferencia minden résztvevője elmondhatta véleményét, ötleteit a szövetség következő évek stratégiai összehangolásához. Minden éves találkozón rövid workshopok keretében kerültek meghatározásra a különböző területekre vonatkozó további célok és részcélok.

A stratégiai megbeszélések részeként a FEIF Szabadidő Lovaglás Osztályának jövőjéről,is volt szó, valamint arról, hogy miként lehet bevonni és jobban kommunikálni minden szabadidős lovassal, mindenkivel aki szereti az izlandi lovakat.

Az éves elnöki találkozón mélyreható megbeszélést folytattak az SLO témájáról, és arról, hogyan biztosítható, hogy minden ország együttműködjön etikai alapelveink kommunikálásában és bemutassa a már bevezetett elveket, valamint hogy hogyan dolgozhatunk azok folyamatos fejlesztésén – köztük a főbb küldetésünk és jövőképünk nyilatkozatain -, amelyek szerint a ló jóléte a legfontosabb az izlandi lovas közösség számára.

Az a döntés született, hogy munkacsoport jön létre több FEIF-ország tagjával, hogy hangsúlyozzák az izlandi ló jólétét, és tovább javítsák a rólunk kialakult képet.

A találkozó további témái között volt a kommunikáció fejlesztése, a FEIF Szabadidőlovas szakosztályának fejlesztése, valamint az országos szövetségek és a szabadidőlovasok közötti kommunikáció.

További téma volt a WorldFengur adatbázis és annak továbbfejlesztése, a tisztségviselők felfüggesztése, amelyről részben az Oktatási Találkozó résztvevői és a kitiltások bejegyzése mellett közösen is tárgyaltak. A luxemburgi delegáció meghívta a 2024-es konferenciára a tagországokat, amelyet minden résztvevő örömmel fogadott.

Az éves tenyésztési találkozón Heimir Gunnarssont és Olil Amble-t újraválasztották a tenyésztési bizottságba, Þorvaldur Kristjánssont és Lena Reihert pedig a tenyészbírói bizottságba.

Megvitatták a FEIF Szabályzatának és Előírásainak a tenyésztésre összpontosító változtatásait és javításait. Továbbfejlesztették a FEIF fiatal lovak értékelési rendszerét, és meghatározták a párosítás regisztrálásának szabályait az országok közötti spermaküldés során, valamint meghatározták a Worldfengur adatok minőségét.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy szigorúbban figyelmeztetik azokat a versenyzőket, akik nem tartják be a szabályokat és a magatartási kódexet.

Az éves oktatási találkozón konstruktív megbeszélés zajlott, átfogó eszmecserével és oktatási kérdésekről szóló vitákkal. Az országok közötti struktúra és együttműködés egyre jobban átlátható, és az online CPD szemináriumok (folyamatos szakmai fejlődés) a legtöbb országban minden szinten szerepelnek az oktatás rendszerében.

A márciusban, Izlandon már teltházas kombinált oktatási és sport szeminárium mellett további FEIF szemináriumok lesznek, és elhatározták, hogy 2023-ban is lesz az „Év trénere/oktatója” díjat.

A stratégiai megbeszélések részeként a FEIF szabadidős lovaglás osztályának jövőjét, valamint az izlandi lovak iránti szeretetben osztozó szabadidős lovasok bevonását és jobb kommunikációját a találkozó résztvevői tovább vitatták a FEIF különböző országainak képviselői. A „Sharing Matters” elnevezésű workshop azzal a szándékkal, hogy megvitassák, hogyan tudna a FEIF szabadidős lovaglás részlege segíteni a jövőbeni jobb kommunikációt nem csak a FEIF-en belül, hanem a lovak világának többi részével is, számos inspiráló ötlet született. Az elnökökkel való közös találkozók, az oktatási és ifjúsági találkozó olyan témákban is elmélyedt, mint a társadalmi befogadás, a társadalmi működési engedély és a lehetséges együttműködési területek.

Az Éves Sporttalálkozó napirendje sokféle témát érintett. Markus Karrert és Hulda Gústafdóttirt újraválasztották a sportbizottságba. A többi részleghez hasonlóan a társadalmi működési engedély általános témái, valamint a FEIF küldetése és jövőképe került szóba. Több szabály- és rendeletmódosítás is megtárgyalásra került, és több javaslat között egyeztettek a küldöttek az engedélyezett zablák listájának részleteiről. Munkacsoport alakul a mozgássérült lovas versenyek jobb lebonyolításának előkészítésére, valamint a Közép-Európa- és Északi-bajnokságok szervezői, továbbá a landsmóti szervezők együtt fognak dolgozni a nagy versenyek jobb összehangolásán. A 2024-es Küldöttgyűlésre már több döntési javaslat is megfogalmazódott, többek között mind az öt bíró jegyének használata elődöntőkben és döntőkben, kommunikációs eszközök használatának tilalma a gyűjtőkarámban és a versenypályákon, az ostorok betiltása a gyűjtőkarámban a P1-ben és a P3-ban, a zene maximális hangereje és egy harmadik szekció „közepes-gyors tölt” hozzáadása a T5-höz. A T2-ben a döntőben két gyeplőn való laza gyeplőszakasz bemutatására irányuló kísérletet még egy évvel meghosszabbítják.

Az éves Ifjúsági találkozón 11 ország szövetségének 17 résztvevője vett részt, hogy gyümölcsöző vitákat és inspiráló ötleteket folytassanak. Mint minden évben, az országos és regionális szervezetek által szervezett különféle tevékenységek meghallgatása a találkozók egyik fénypontja. A „FEIF Év Ifjúsági Országa” éves trófea, amely ezen ötletek és kezdeményezések egy részét díjazza, Svédországba került. Másrészt az ifjúság napirendje a nagy kérdésekre is fókuszált: hogyan lehet leküzdeni és megelőzni a szexuális zaklatást, hogyan lehet elősegíteni a társadalmi befogadást, valamint az ifjúsági munka jövőbeli terveit. 2023 csúcspontja a július 14-19-én megrendezésre kerülő FEIF ifjúsági tábor lesz, amelynek Finnország ad otthont. A szociális és oktatási hét meghívóit január végén küldték ki, és hamarosan megtalálhatók a feif.org oldalon.

Az Ifjúsági Bizottság rendkívül hálás Kirsten Schusternek, aki közel 10 év példamutató közreműködése és elkötelezettsége után lép le pozíciójából Az ő helyére Sirpa Brumptont választották meg egyhangúlag, hogy csatlakozzon a FEIF-hez az Ifjúsági munka csoportban.

Kategóriák

error: Content is protected !!