2023 FEIF Konferencia – főbb témák

2022. dec. 20. | Hírek, Konferencia

Világszerte egyre több lószövetség kezdett vitát az úgynevezett „társadalmi működési engedélyről” – a lovak jóléte és hasznosítása iránti aggodalomról, az állathasználattal kapcsolatos változó társadalmi attitűdökről, a lovak használatával kapcsolatos egyre nagyobb nyugtalanságról a sportban, és a lovak jólétével kapcsolatos aggályokról a lovasok körében.

A 2023-as FEIF Konferencia vitaindító beszédét Dr. Michael Weishaupt tartja, a Zürichi Állatorvostudományi Egyetemről, aki bevezeti a résztvevőket a „Társadalmi működési engedély” témájába, elmagyarázza, hogy miért fontos ez a téma számunkra, hogyan kezeljük, és melyek a legfontosabb kérdések, amelyeket szem előtt kell tartanunk, amikor erről a témáról beszélünk és gondolkodunk, nemcsak a konferencián, hanem a jövőre nézve is.

A FEIF és az összes FEIF tagszövetség számára fontos, hogy kezdeményezzenek és foglalkozzanak a lovak jólétével, hogy optimalizálják és priorizálják a lovak jólétét, megértsék felelősségüket, és aktívan foglalkozzanak az aggodalmakkal.

A Morgunblaðið izlandi lapnak adott interjújában Gundula Sharman, a FEIF YouthWork igazgatója hangsúlyozta, hogy a lovakkal való rossz bánásmódról és a pályán történt balesetekről szóló csúnya képek és történetek heves érzelmeket ébresztenek és általában a lovak jóléte iránti aggodalmat fokozzák – ami a szabadidő-lovasokat is érinti, akik csak kedvtelésből lovagolnak.

A „társadalmi működési engedély” kifejezés a nyilvánosság és az állatokat szórakoztatás vagy foglalkoztatás céljából kizsákmányoló iparág között létrejött hallgatólagos megállapodásra utal. Az a terület, ahol ez hatással lesz az izlandi lovakra, a lovasok súlya a lovaink méretéhez képest. A vita jelenleg a versenyzők maximális súlyáról szól, ahol fontos lesz tudományos kutatásokkal alátámasztott javaslatok megfogalmazása.

A FEIF Konferencia másik témája a „szexuális zaklatásra” fog összpontosítani – egy olyan elfogadhatatlan viselkedésre, amely nemkívánatos és nem helyénvaló szexuális megjegyzésekre vagy fizikai tettekre utal, akár szándékosan, akár nem, bármilyen szakmai vagy társadalmi helyzetben.

A bemutatót és a workshopot a ‘Friends’ Alapítvány vezeti a Svéd Lovas Szövetség képviselőivel közösen. Ez egy olyan téma, amelyet minden FEIF tagszövetségnek napirendjén kell tartania, és a FEIF Konferencia workshopja lehetőséget kínál arra, hogy ötleteket osszon meg arról, hogyan lehet szisztematikusan és strukturáltan dolgozni ezen a témán a problémák megelőzése és kezelése érdekében.

Jean-Paul Balz az elmúlt napokban az Eidfaxinak adott interjújában már hangsúlyozta, hogy izlandi lóközösségünknek számos fontos kérdést kell felvállalnia és meg kell vitatnia az elkövetkező hónapokban és években, és hogy megoldásokat és megközelítéseket kell együtt meghatározni. A FEIF 2022-ben indult stratégiai folyamata már segít meghatározni a következő lépéseket, a célokat és a célok elérését szolgáló tevékenységeket.

Reméljük, hogy az összes FEIF tagszövetség képviselőivel találkozhatunk a 2023-as FEIF konferencián Stockholmban, Svédországban.

error: Content is protected !!