Izlandi lovak Tatán

Ebben a nagy lovashagyománnyal rendelkező városban, Straubinger Zoltán tenyészetében jelenleg 16, Magyarországon ritkaságnak számító izlandi ló él. A kérdésre, hogy miért esett a választása 18 évvel ezelőtt az izlandi lóra, a valós történetet most tőle olvashatjátok:

„Fiatalabb koromban, mint mindenki más, valami különlegeset akartam létrehozni, nyomot hagyni magam után.  Húsz éve láttam egy műsort az izlandi lovakról, amelyben felidéztek egy reykjaviki esetet: a befagyott tavon az együttes tölt mozgás hatására beszakadt a jég. De nem ez volt a legmegdöbbentőbb, hanem az, ahogy az emberek és a lovak együtt dolgoztak mentés közben. Volt olyan ember, aki nem kímélve magát a ló lába alá támasztotta a térdét, hogy az ki tudjon lépni a mély vízből. Sugárzott az egészből, hogy milyen szoros a kapcsolat és nagy a bizalom az emberek és a lovak között. Akkor döntöttem el, hogy ilyen lovaim lesznek – meséli Straubinger Zoltán, az egyesület elnöke.

„Felkerestem Mihók Sándort a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete elnökét, aki Ausztriába irányított Verena Hugeneck-hez. Tőle hoztam 2002-ben két vemhes törzskancát és két sportlovat. Az első csikónak, aki már itt Magyarországon született, szimbólikus nevet adtunk: Sjáli, vagyis király, királynak való. Róla lett elnevezve a park is. Azóta már 16 izlandi ló van itt Tatán.” Velük pedig megkezdődött a fajta népszerűsítése: Straubinger Zoltán létrehozta az Izlandi Lovas Kávéfutár Kft-t, megszületett a Sjáli König Caffé, így a kávéfogyasztók körében is népszerűsíti az izlandi lovakat több országban is.